Svischande! Superbright Fireball Streaks Over Pennsylvania Sky (Video)

En intensiv ljus jakten på rymdrock som reste på 45 000 mph (72 000 km / h) sträckte sig genom himlen över Pittsburgh under tiderna tisdag morgon (17 februari).

Tre NASA-meteorkameror upptäckte den briljanta fireballen kl. 04.45 EST (0945 GMT) och rymdbyrån har släppt videofilmer från kameran som ligger vid Allegheny Observatory nära Pittsburgh. Du kan titta på en video av streckmetoden (och dess väg genom solsystemet) på ProfoundSpace.org. Nästan 100 vittnen har nu rapporterat att se eldbollen, och tre vittnen i närheten av Pittsburgh rapporterade att de hörde en "boom" strax efter att eldbollen passerade, enligt American Meteor Society.

Fireballen var en rymdsten ca 2 fot (30 centimeter) i diameter och ungefär 500 lbs. (230 kilo), och det gick in i jordens atmosfär ovanför västra Pennsylvania, sade NASA-tjänstemän. Friktion med jordens atmosfär orsakar utrymme stenar att brinna upp, och särskilt ljusa meteorer kallas eldbollar. [Meteor Shower Quiz: Hur väl känner du till "Shooting Stars"?]

Fireball upptäcktes av de tre NASA-meteorkamerorna i en höjd av 60 miles (97 kilometer) ovanför Beaver Falls, Pennsylvania, enligt ett inlägg på NASAs Meteor Watch Facebook-sida. Eldbollen färdades "nästan rätt öster" med en hastighet av 45 000 km / h och flög ljusare än fullmånen. NASA-kamerorna förlorade spår av eldboll när den nått en höjd av 21 kilometer ovanför staden Kittanning, Pennsylvania. Kittanning och Beaver Falls ligger ungefär 40 miles (64 km) från varandra.

NASA släppte också en video som visar meteorens väg genom solsystemet. Fireballen var också synlig i delar av New York.

Ytterligare bilder av fireballen fångades av en säkerhetskamera och laddades upp till YouTube av användaren Ron Shawley. Det är inte klart var bilderna togs, men tidsstämpeln visar kl. 04:50 EST (0950 GMT).